Waddenwedstrijd oostelijk wad 11 juli

Beste zeilvrienden,

7 boten verschenen aan de start van de wedstrijd op het oostelijk wad. De sluis vanmorgen kon maar amper dicht door het grote aantal schepen. Later bleek dat de Osprey maar half in de sluis lag en om die reden klem tussen de sluismuren moest om de deuren te sluiten. Voordekker Bertus kon zijn enthousiasme over de ZMC wedstrijd niet onderdrukken.

Eenmaal buiten, ruimschoots op tijd voor start om 11:00. Mooie aan de windse start met de laatste stroom nog mee richting boventon. Osprey en JdP waren vlot weg, de eerste kwamen we regelmatig tegen als die het deelnemersveld weer op een nieuwe ronde zette. De zeeeend had inmiddels al opgegeven en bood zijn diensten als fotograaf aan. Na 12:15 kenterde het tij en dat hebben we gemerkt. Het voordewindse rak ging steeds sneller, maar na het keren bij de Benedenton, was het buffelen tegen stroom en een aanwakkerende wind in. Sommige schepen vielen nagenoeg stil . De stijd speelde zich af in het middenveld, waar de Dubhe op jacht ging naar de knalgele Theodorus en de Chouffe. Die laatste kreeg steeds meer last van de golven en verloor daardoor snelheid op de aan de windse koersen. Discutabel was de verplaatsbare ballast die ze aan boord hadden, zonder zwemvest ! Komt dat goed wedstrijdcommissie?

Nadat de Dubhe na ronde 6 de Theodorus voorbij was, was de vreugde van korte duur, toen bij het inzetten van de overstag deze op het zuiderstrand van Schiermonnikoog vastliep. Waarschijnlijk veroorzaakt door onze invalschipper, die normaal alleen met platbodems met 80 cm diepgang vaart. Het blijft gissen. Einde wedstrijd, DNF, de BMS Vrijheid van Jelle Bos moest uitrukken om deze weer vlot te trekken bij sterk afgaand tij.

Toch nog op tijd voor het naar binnenschutten voor de gezellige nazit. Een enerverende zeilmiddag met prachtig strandweer, bitterballen en eindelijk weer eens de Osprey als winnaar. Proficiat!

Groet,
Bob

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *