Saleh wint de Borkumrace

Verslag Borkumrace en Windmill regatta, vrijdag 20 en zaterdag 21 mei

Donderdagavond druppelden de 7 deelnemers de buitenhaven van Lauwersoog binnen, er moest vrijdag vroeg gestart worden! Na een gezamelijke vis en patatmaaltijd de route besproken in zeilschool de Lauwer.
Vrijdagmorgen tegen 5.00 uur gingen we op weg richting de startlijn, met een weerbericht met weinig wind uit alle richtingen.
De start ging nog goed met redelijke wind op de neus en zich voorbeeldig gedragende deelnemers!
Kruisend richting het westgat werd al snel het verschil tussen de verschillende boten duidelijk, op de She-Bee werdt al snel voor een bijrol gevreesd. Bijna bij de WG8 aangekomen ging de stroom tegenstaan en dreef het veld terug…. Na overleg met de wedstreidleiding werd besloten de race te neutraliseren en op de motor naar de WG4 te varen. Hoewel Bertus nog opmerkte dat hij al bijna bij de 4 was, konden wij hem er vriendelijk van overtuigen dat hij toch echt de 8 en de 6 noch voor zich had…
Na de herstart stelde Diederik lekkerij vast, waterpomp kapot! Met veel creativiteit repareerde hij de ondertussen stug doorzeilende Masca.
Het veld begon wat meer uit elkaar te trekken met de Albatros en Saleh voorin en She-Bee all hekkesluiter Halverwege de Westerems kregen we een oproep van de Solveigh: “Gerke, wy hawwe ûs nocht”! Na de vraag of hij dan op wilde geven werd er na scheepsberaad toch maar doorgezeild. Even later riep de Zeeëend op, als een echte eend waggelde ze over het vaarwater heen en weer, zonder vooruit te komen. Volgens ons was deze opgave 10 minuten te vroeg, er kwam namelijk toch weer wat wind op. Na nog een stevig potje kruisen kregen de laatste boten op de Eems de stroom tegen richting de finish. Tegen 20 voor vier kon op de Shebee vastgesteld worden dat alle boten richting haven onderweg waren. Anjo kon gaan rekenen!
S’avonds met zn allen met de grote verhalen bij Baalman lekker gegeten en gedronken.
Hierna kwam de briefing voor de Windmill regatta in het hafencafe van Burkana. Helaas waren de windverwachtingen voor de zaterdag ongunstig, er werd een stevige 6 voorspeld! Ook waren diverse kardinaaltonnen naar het havenhoofd verplaatst, daar kun je er slecht omheen zeilen! Door de organisatie werd een alternatieve baan uitgedokterd en de start werd verschoven naar 1300 uur. Een goede reden om enige droge kelen te smeren, we konden ja uitslapen!
Zaterdag de ochten doorgebracht met boten zeeklaarmaken en veel koffiedrinken in afwachting van de start… Om 12 uur werd over kanaal 77 massaal afgezegd, alleen 3 bootjes uit Lauwersoog wilden starten. Nou ja, wedstrijd afgeblazen! Jammer maar ok.
Vanaf 6 uur was er een prijsuitreiking gepland, nu alleen voor de aanbrengwedstrijden. Ondergetekende werd gevraagd ook zijn zegje te doen, na de preisuitreiking door de hübsche

bürgermeisterin van Borkum mocht ik het Lauwersoog gedeelte afwikkelen. Toen ik vertelde dat Maxima vanwege het slechte weer niet over de Eems durfde bood frau Bürgermeister spontaan aan de winnaars te feliciteren. Jurgen, Diederik en Nestor Bertus lieten zich dat geen twee keer zeggen! Na het officiëele gedeelte werd nog tot in de kleine uurtjes geborreld en genetwerkt…
4 uur plat en 5 uur losgegooid. Het is mooi geweest!
Groet, Gerke

Wedstrijdzeilen Lauwersoog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *