Zeeeend wint de eerste Waddenwedstrijd op het Oostelijk Wad

Verslag wedstrijd op het Oostelijk Wad van zaterdag 9 juli

Hallo zeilers en aanverwanten,

Een fantastische zeildag op de waddenzee tijdens deze eerste race op het oostelijke wad met jammer genoeg maar 5 deelnemers.

Dit waarschijnlijk vanwege de voorspelde weerscondities met een windkracht variërend van 2 -5 Bft vanuit NW-richting.
En inderdaad, de wind varieerde behoorlijk in kracht maar kwam wel voornamelijk uit de voorspelde windhoek. Dit gecombineerd met een enkele stevige bui maakten de omstandigheden zeer aantrekkelijk en soms uitdagend.

Sommigen starten met vol zeil, andere met een rif en op een enkele boot werd alsnog een rif gestoken tijdens de wedstrijd. De Osprey lag vanaf het begin op kop met daarachter een felle strijd tussen de Beauty of Grey en de Multiplex, met daarachter de Valkyri en als laatste Gjalt, die solo een strakke wedstrijd zeilde op de Zeeeend.
Uitdagend was ook de diepte achter de O4, de Osprey had daar in de eerste ronde, 1 uur en 15 minuten voor laag water, slechts 10 centimeter water onder de kiel en besloot de volgende 8 ronden op een afstand van ca 10 meter de ton in de vaargeul te passeren met dan ook slechts 20 centimeter onder de kiel. Ter compensatie van de iets kortere afstand zeilde de Osprey wat verder richting het Westen om dit verschil weer teniet te doen.
Hier en daar werden een paar fouten gemaakt: op de Osprey bleef de fokkoschoot haken onder de spinnakerrail op de mast waardoor een overstag manoeuvre bij de O5 niet lukte en ze bijna op de zandbank belanden. Op de Ex-Multiplex werd een gijp dusdanig uitgevoerd dat voor de tweede keer de overloop aan barrels ging en de kogels de bemanning weer op de oren vlogen, ook in de volgende ronde leverde een stormrondje dusdanig problemen dat het pas na verschillende keren proberen uiteindelijk lukte om overstag te gaan, daar werd behoorlijk wat tijd verloren. Op de Valkyri had Renee zijn reeflijnen nog niet voor elkaar en moest tijdens de wedstrijd improviseren om toch nog een rif te kunnen zetten. Alleen vanaf de Beauty of Grey werden geen bijzonderheden vermeld, de Zeeeend raakte nog een ton en “vergat” een strafrondje te draaien.

Alles bij elkaar opgeteld een hele leuke wedstrijd waarbij het voor een paar schippers jammer was dat er geen fatsoenlijke aan-de-windse-rakken waren. Anderen profiteerden daar weer behoorlijk van met als resultaat dat de Zeeeend, met 10 ronden, als winnaar uit de bus kwam, ondanks een straf van 5 minuten vanwege het niet uitvoeren van een strafrondje na het raken van een ton.
Wat ook bijzonder is dat de Beauty of Grey en de Osprey precies dezelfde gecorrigeerde rondetijd hebben nadat de eerste 12 rondjes had gemaakt en de tweede 15 rondjes.
De nazit op de Osprey was ook weer erg gezellig met zoveel mensen aan boord dat het leek of de boot wilde opstijgen …

Hopelijk tijdens Waddenwedstrijd 2 op zaterdag 13 augustus meer deelnemers in deze oostelijke waddenwedstrijden waarbij het zo mooi is dat iedereen elkaar continue ziet/controleert.
Groeten, Anjo

Wedstrijdzeilen Lauwersoog

Ontplofte grootschootkar op de ExMultiplex

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *