Osprey wint oostelijk wad wedstrijd

Verslag wedstrijd Oostelijk Wad-1 d.d. 8 juli 2023

Prachtige omstandigheden voor deze wedstrijd, volop zon, paar wolkjes en een heerlijke wind die varieerde van windkracht 3 -4+, eerst uit oostelijke en later uit noord-oostelijke richting.
6 boten hadden zich aangemeld maar helaas moest Harm van de Ex-Multiplex zich voor de wedstrijd afmelden. Renee van de Valkyrie raakte in de sluis z’n bemanningslid kwijt, die naar huis moest vanwege geboorte kleinkind, en bleef dus solo achter. Er gingen dus 5 boten van start om 11:00 met inmiddels een stroompje mee. De Obadja was te ver naar het oosten gevaren en was bij de start nog bezig westwaarts te varen om bij de finishlijn te komen. De Osprey was daarentegen teveel westwaarts gevaren en kwam 35 seconden te laat over de startlijn. Het veld verspreidde zich al snel, de Osprey, met vol tuig, op kop gevolgd door de Jus de Pommes, met Genua-2 laminaat en 1 rif in het grootzeil, die wel achterbleef maar behoorlijk snel de rondjes aflegde tot enige schrik van de bemanning van de Osprey.
Daar achter een fel gevecht tussen de Dubhe en de Valkyrie waarbij Bob het, met Genua-1 en een bemanning van 4, die ook nog een mannen-weekend aan het vieren waren en de avond van tevoren het Ramstein concert in Groningen hadden bezocht, toch aanzienlijk gemakkelijker had dan Renee die dus solo de Valkyri met vol grootzeil en een HA-fok zeilde.
Op de Osprey werd iets te fanatiek gezeild, de schipper had na 5 ronden het stuur overgegeven aan Bertus en was iets te onbezonnen bezig in de kuip. Vlak voor een gijp trok hij fanatiek aan de grootschoot om de giek snel over te brengen zonder de juiste communicatie met de andere bemanningsleden. Gevolg: Arnoud werd aan de zijkant van zijn hoofd geraakt door de giek met als resultaat een scheurtje aan de achterkant van zijn oorschelp wat de Osprey enigszins rood kleurde. Bloed op kleding, zwemvest, vloer en de bank waar Arnoud toch wel even moest bijkomen. Navraag de volgende dag leverde geruststellende informatie op, hij had de aanslag goed doorstaan en werd door zijn vrouw verder liefdevol verzorgd en doktersbezoek was niet noodzakelijk. Moraal van het verhaal: communicatie is essentieel !!
De enige bemanning die het volop rustig aan deed, zat op de Obadja met naar het leek 3 reven in het grootzeil een hoog opgesneden fok, alle tijd dus om mooie foto’s te maken die later hogelijk gewaardeerd werden.
Na de finish na 15:00 bleek dat de Obadja 5 ronden had afgelegd, de Valkyrie 8, Dubhe 9, Jus de Pommes 10 en Osprey 12, deze volgorde was ook de uitslag van 5e plaats naar 1e plaats. Nazit was gezellig met 4 boten, de Obadja was na de finish direct doorgevaren naar Schier om daar verder te genieten van het prachtige weer.
Fantastische zeildag, hopelijk zijn er op de Oostelijk Wad-2 race op 5 augustus wat meer deelnemers
Groeten Anjo

wedstrijdzeilenlauwersoog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *