Zeeeend vaart slim en wint najaarsrace

Verslag Najaarsrace 2023

Met als achtergrond een schitterend decor van wolkenluchten zoals je die zelden ziet voeren de deelnemers richting de startlijn. Rondom de te varen route was er zicht op diverse buien boven het vaste land. Boven de Noordzee vanaf Ameland tot halverwege Schiermonnikoog dreef een inktzwarte buienlucht waarin de bliksemschichten meerdere keren te zien waren. Daartussen met zon en wat wolken lag de wedstrijdroute, geweldig om daar te varen en nauwelijks een spetter regen gevoeld gedurende de wedstrijd. Om elf uur met 8 boten bij afgaand tij gestart naar de 1e ton de Z4. De Grië voer hoog aan de wind, de 7 anderen hadden een ruimere koers gekozen. Voorop de Davy Jones met daarachter de rest dicht bij elkaar varend. Het passeren van de ton verliep helaas niet helemaal vlekkeloos zoals in deze app al uitgebreid aan de orde is gekomen. Daarna door naar de Z1 bij de Engelsmanplaat met de Davy Jones voorop gevolgd door de Ex Multiplex en de Kobaia en de rest van het veld. De Zeeeend koos ervoor om hoog over de ondieptes te varen en pas laat door de geul richting de Z1 te sturen, met de ZW wind kracht 4/5 was dit goed in 1 slag te doen. In de 2e ronde was de volgorde Davy Jones voorop gevolgd door de Kobaia, de Ex Multiplex, de Shebee en de Dubhe. Daarachter de Grië en de Scylla en als laatste de Zeeeend. Met een licht afnemende wind wist de Kobaia de Davy Jones in de slotfase te passeren en daarmee als eerste na 5 ronden te finishen. Ook de Ex Multiplex, de Shebee en de Dubhe voeren 5 ronden. De Grië, de Scylla en de Zeeeend finishten na 4 ronden. In de uitslag was de winnaar de Zeeeend, gefeliciteerd Gjalt en heel goed gebruik gemaakt van de dicht over de ondieptes varen.
Bij de nazit is uitgebreid gesproken over het incident bij de Z4 en heeft de wedstrijdleiding helaas moeten besluiten de 2 betrokken deelnemers te diskwalificeren.
De les hiervan, het is beter bij zo’n boei en meerdere schepen dicht bij elkaar even voorzichtiger te varen en je koers of snelheid tijdig aan te passen zodat schade wordt voorkomen en er daarna indien je dat nodig vindt een protest kunt indienen.
Verder was het een gezellige nazit met uiteindelijk ook weer mooie verhalen.
Henk van der Leij.

PS. 3 ronden bleef de Zeeeend goed bij de Scylla en de Grië. In de laatste ronde ging de wind naar W en was er richting de Z1 een extra slag nodig. Toen pas verloor Gjalt terrein maar de winst zat in het buiten de sterkste stroom varen. Heeft hij goed gedaan.

Wedstrijdzeilen Lauwersoog

Zeeeend de winnaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *