Jus de Pommes wint indian summer wedstrijd

Verslag ZMW 9 oktober.
Op deze prachtige dag waren er maar liefst 15 boten aan de start. Diederik had een ruime startlijn gemaakt voor dit aantal schepen die om 13:30 uur van start gingen met kaart B route 4. De windvoorspelling was ZO met een kracht 3, in de praktijk was de wind nogal wisselend van sterkte en ook de richting was variabel. Daarnaast waren er tijdens de wedstrijd voortdurend gebieden met weinig wind op het meer wat voor de schippers een extra uitdaging vormde.
De meeste schippers kozen voor een start over BB bij de KLA6, enkelen kozen voor een SB start met meer zekerheid van vrije wind. Met name De Grië en de Dobre gingen over SB van start en wisten goed door het BB veld heen te sturen en daarmee optimaal van de vrije wind te profiteren. Na het ronden van de VO3 ging het ruime wind naar de KLA7. De kop werd al direct ingenomen door de Jus de Pommes gevolgd door de Biggles. Ook was al snel duidelijk dat de grotere en zwaardere schepen een lastige lichtweer zeilmiddag hadden waarin ook de keuze van de route tussen de KLA1 en de VO3 bepalend werd voor de posities in het veld. Daar waar het langs de dijk varen vaak wel een goede optie vormde was dat nu niet aldoor het geval. Met name de BOG en de Vlin wisten door hierop goed te anticiperen, vanuit de grotere groep achterin het deelnemersveld naar voren te komen. De Dobre voer in de eerste 2 ronden nadrukkelijk naar de beide leiders (JdP en Biggles) toe maar moest in de 3e ronde toch afhaken. Daarachter kwam de BOG goed mee en ook de Lave maakte de juiste keuzes om de wind op te zoeken. Vanaf het begin waren De Grië en de Vlin in een onderlinge strijd bezig om uit te vechten wie als eerste de finishlijn zou gaan passeren. Met aan het roer van De Grië Egbertha die haar ervaring met het zoeken van wind vanuit windsurfen en catamaranzeilen (snelheid is alles!!) goed kon gebruiken, finishten zij na 3 ronden keurig met de 4e finishtijd. Alleen de JdP wist 4 ronden te varen en de Josie als enige 2 ronden. De rest van de deelnemers finishten na 3 ronden.
Op het prachtige terras van zeilschool De Lauwer werd het vervolgens weer ouderwets gezellig met de normale schipperspraat en slap geklets. De schipper van de Skyr moest wel zich verantwoorden voor het finishen midden tussen de zwaardere schepen, kennelijk lag het niet aan hem maar aan de boot. Dat zal dan de komende weken ongetwijfeld blijken😊. Bertus had vanwege andere verplichtingen geen tijd om bij de nazit te zijn maar tijden de wedstrijd blonk hij uit ondanks zijn gunstige SW waarde tot het varen in de achterste groep. Ook wist hij nog enkelen ver voor hem lastig te vallen met onverwachte koerswijzigingen. Bij een volgende nazit zullen we hem hiervoor ter verantwoording roepen!! 😊
Groet, Henk (De Grië).

Wedstrijdzeilen Lauwersoog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *