Freerk Stel wint met de Lave de 20 mijls van Lauwersoog

Verslag 20 mijls van Lauwersoog 25 juni

Hallo zeilers en aanverwanten,

Verslag gezien vanaf de Bommel.

Eigenlijk is de 20 mijls heel simpel, starten in het noorden van het lauwersmeer dan naar het zuiden tussen Oostmahorn en de Plaat, BB uit en vervolgens om de S12 heen en weer terug, netjes de boeien in de vaargeul passeren. Nou en dat doe je twee keer.

Wat het vandaag extra leuk maakte waren de wisselende omstandigheden. 16 boten verschenen aan de start. De wind Zuid 3 Bft en dus een voordewindse start. Anjo liet direct zien dat hij weer terug was en er zin in had. De Osprey denderde over de startlijn en rondde als eerste de La2. Geen gedrang en geschreeuw bij de startlijn en de La2, het veld kwam redelijk conflictloos op gang. Bernard ging met de Kokmeeuw rustig als laatste over de lijn en begon aan zijn kruistocht naar het zuiden. Osprey en Ex Multiplex namen de leiding en liepen snel uit op de rest van het veld waarbij Osprey heel scherp varend steeds meer afstand nam. Bommel, Zeeeend en Obadja bleven de hele wedstrijd bij elkaar in het achterveld en zagen al kruisend maar mindere hoog zeilend de rest van de boten langzaam maar zeker afstand nemen. Toen we met Bommel BB uit gingen richting de S12 zagen we het hele veld op tegenkoers langs komen. De wind begon langzaam te ruimen naar het westen waardoor wij arme achterblijvers weer moesten kruisen. Maar uiteindelijk weer naar het Noorden met halve wind en daar kwam de rest van het veld alweer aan. Eerst de Osprey, toen een tijdje niks daarna Ex Multiplex en de rest van de boten. Het werd inmiddels best donker vooral in het Noorden maar Obadja en Zeeeend zetten hun halfwinders om wat meer snelheid te maken. Dat lukte maar gedeeltelijk want het begon steeds harder te waaien en bij de La2 stond er plotseling 22 kn wind uit het westen. Bommel ging bijna plat bij het ronden van de La2 maar Zeeeend en Obadja hadden moeite om hun halfwinders met deze wind binnen te halen. Bommel spoot met flinke snelheid naar het Zuiden op gepaste afstand gevolgd door Obadja en Zeeeend. Voorbij Oostmahorn kwamen we Osprey op tegenkoers tegen. BB uit op weg naar de S12 en de rest van het veld was ineens veel dichter bij. Zou een podiumplaats er nog inzitten? Snel naar de S12 maar helaas de wind begon in te kakken en na het ronden van de S12 kruisen naar het westen met steeds minder wind. Zeeeend en Obadja kwamen steeds dichter bij en de rest van het veld verdween langzaam uit zicht. Weg podium illusie. De wind draaide inmiddels door naar het Noord Westen en het begon flink te regenen. De rest van het veld niet meer te zien. Kruisend naar het Noorden maar je hebt wel wind nodig om te kruisen en die was er steeds minder. Uiteindelijk zij we de finish over gedreven, een paar minuten achter Zeeeend en voor Obadja. De Kokmeeuw had trouwens tijdens zijn eerste ronde de strijd moeten staken door een gebroken klauwval.

Maar op naar de haven en een gezellige nazit bij zeilschool de Lauwer.

Anjo rekende live de uitslag uit. Omringd door commentaar van onze medezeilers. Helaas had Taeke met de Hjoed een paar boeien aan de verkeerde kant gepasseerd en door een defecte marifoon de waarschuwing van medezeilers niet gehoord, DSQ.

Maar natuurlijk was er ook een winnaar, dat was Freerk Stel met de Lave, solo gezeild, knap werk.

Osprey werd tweede na een strakke race en Harm werd met bemanning Martin en Diederik met de Ex Multiplex derde.

De volgende zaterdagwedstrijd is de Waddenwedstrijd op het Oostelijk wad op zaterdag 9 juli.

Groeten, Fred

Wedstrijdzeilen Lauwersoog

De winnaar Lave

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *