Eerste overwinning, Chouffe wint WAC 16 augustus

Verslag WAC 16 augustus

De wedstrijdleider maakt woensdagmiddag om 16:00u bekend welke baan er gevaren wordt, vandaag was dat helemaal anders. Voor 16:00u hadden zich al 13 schippers opgegeven en daarna volgden er nog 6. Wat een feest 19 deelnemers op een gewone woensdag avond, een record voor de WAC. Maar ja het weer was dan ook geweldig, wind NO4Bft, volop zon en dus een aangename temperatuur. Voor de start was iedereen druk bezig met proefstarts en het materieel op orde te krijgen. De start zelf was perfect, iedereen had zijn koers en plekje gekozen vooral dichtbij de noordelijke startboei de La2 en eigenlijk viel er geen onvertogen woord en dat hebben we wel eens anders meegemaakt. Was iedereen voorzichtiger met zo veel schepen? Zelfs Adriaan kwam niet over BB door het veld aanzetten. Zacht zoevend ging de vloot richting de bovenboei de La4. Niemand hoefde te kruisen dat gold trouwens voor een groot deel van de baan, alleen Vo6-La8 en voor de minder hoog varende schepen, La8-La4, waren kruisrakken. Teun met Davy Jones was duidelijk de snelste van het veld maar hij was na drie rondes onvoldoende snel om het hele veld achter zich te laten. De usual suspects zaten dichtbij Davy Jones. Saleh kwam in het begin van de wedstrijd langzaam op gang maar finishte wel ex aequo met Davy Jones als derde. Robert en Anjo waren met Blue Jack wel sneller dan Davy Jones en finishte als tweede. Maar de verrassing van vandaag was de Chouffe. Katja en Johan zeilden de perfecte race, strak, snel en geen foutjes maken. Zij werden de terechte overwinnaars en dat was voor hen de eerste keer! Maar er voeren nog 15 andere boten mee en die maakten er ook een mooie strijd van. Marit en Jurgen snelden met de Kalle Blomkvist door de baan, misten de La8, moesten terug en werden toch nog vijfde. Taeke met Hjoed, voer een strakke wedstrijd en werd zesde. En dan op de zevende plaats René Bonga met de Dr Anders. Ook strak gezeild, in gevecht met Bommel waarbij René een mooie slag maakte en Bommel bij een BB/SB situatie te laat reageerde, bijna stil kwam te liggen en daarbij een paar minuten verloor. Grië en Take 2 foutloos varend( voorzover jullie verslaggever kon zien) op de achtste en negende plek. Eddy werd met Mythilus tiende en dat ging een stuk soepeler dan vorige week. Bob werd, vers uit Denemarken, elfde. Piter Dijkstra eindigde met 246-L(ik moet wel aan deze naam wennen) en zonder het “onrechtmatige” achtermastje twaalfde. Dertiende werd Jelle met Moby Dick, nu met een nieuw grootzeil en dat was wel te merken. Adriaan werd met Windekind veertiende met Bommel op 3 sec als vijftiende. Seamus nu prima overstag gaand werd zestiende. Hubert Bakker deed met Hatseflats(een houten vlet) voor het eerst mee en eindigde met een SW uit de losse pols, strak zeilend op de 17e plaats. Obadja werd achtiende en Dobre werd negentiende en dus laatste na wat opstart problemen met de zeilen.

Na afloop de nazit in de loods. Daar zeg ik hier niks over. Ik heb mijn maat en dorpsgenoot Hans gevraagd om zijn indrukken van een avondje met ons mee zeilen op paper te zetten. Zijn verhaal zegt genoeg:

“Na vele impressies van de woensdagavondwedstrijd op Facebook, wilde ik dat ook wel in het echie meemaken. Dus mee met mijn dorpsgenoot Fred Matthee op de Bommel. Ik stationeerde me op stuurboord bij de kajuit en daar ben ik niet meer van weggeweest. Genoten van de strategie besprekingen tussen Fred en zijn maat Henk. Spannend of het een goede start zou worden met 19 deelnemers en tijdens de wedstrijd continu de opties afwegen. Fantastische sfeer op het schip en de schepen onderling.

Na de wedstrijd de uitslag gezamenlijk afwachten onder het genot van een biertje en hapje. In een gigantische loods waar je niet direct een gezellige indruk van krijgt. Maar de deelnemers onderling maakten het gezellig en dat was tekenend voor het hele evenement; gezonde strijd met vriendschappelijke elementen. Genoten!”

Groeten Fred

Wedstrijdzeilen lauwersoog

Bommel de zonsondergang tegemoet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *