Jus de Pommes wint met grote overmacht

Verslag WAC 28 juni
Voor de briefing was aan de weersvoorspellingen al te zien dat de wind tijdens de wedstrijd niet stabiel uit 1 richting zou waaien. Dat werd tijdens de wedstrijd ook werkelijkheid. Dit werd nog verergert door een donkere wolk die heel langzaam over het Lauwersmeer trok en boven Lauwersoog enige tijd bleef hangen.
Bij de start van de race was er gelukkig voldoende wind om goed weg te zeilen met voorop de JdP gevolgd door de Grië en de L-246. Na het ronden van de KLA8 ging het richting de VO5, maar daar sloeg het noodlot toe. De windrichting werd erg wisselend en ook de sterkte nam af. De JdP moest een paar slagen maken om de VO5 te ronden, de Grië kon er heel langzaam in 1 keer naar toe net als de Hjoed die inmiddels naar voren kroop. Daarna werd de vloot getroffen door een windstilte van ca 40 minuten voordat er weer van vooruitgang sprake was. Alleen de JdP, die ook nagenoeg zonder wind nog vooruit gaat, kon heel langzaam de VO3 ronden, maar de Grië en de Hjoed lagen geruime tijd nagenoeg stil. Toen uiteindelijk de wind terug begon te komen schoof de Hjoed naar de 2e plaats voorbij de Grië en waren de Seamus en de Bommel de eersten die de VO5 konden ronden. De wind werd vervolgens in enkele minuten West en trok aan naar kracht 3 waardoor alle schepen op gang kwamen in het rak naar de VO3. Als enige was de JdP voor 20:30 uur voorbij de finishlijn en kon aan de 2e ronde beginnen die met deze wind een fors voordeel opleverde t.o.v. alle andere boten met 1 ronde.
Gezien de lichte en wisselende weersomstandigheden hebben met name Fred en Henk met de Bommel een uitstekende prestatie geleverd met de 3e plaats.
Bij de nazit schoven Katja en Johan weer aan en hopelijk zien we de Chouffe ook snel weer bij de wedstrijden. Adriaan gaf aan dat hij het zwaar vind met de Windekind en solo varen, de jaren beginnen te tellen maar mooi dat hij er weer bij is. Wellicht eens een keerfok proberen om het wat makkelijker te maken. Tijdens de nazit kregen we nog een demonstratie van de kunsten van de hond van Katja en Johan, teruglopen en ballen vangen / ophalen. Weer een bijzondere zeilavond en een gezellige afsluiting.
Henk van der Leij

wedstrijdzeilenlauwersoog

De start…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *