Mytilus wint tweede ZMW 15 april

Verslag ZMW 15 april 2023 
Met een stevige windkracht 5 Bft uit het Noorden werd deze 2e ZMW een heel andere wedstrijd dan die van de week ervoor. Dat bleek al bij het neerleggen van de boei. Die raakte verstrikt om het roer van de Jus de Pommes en moest met veel kracht losgemaakt worden hetgeen uiteindelijk lukte. Ook tijdens de race had iedereen de handen vol om de boten goed op koers te houden waardoor er geen tijd was voor het maken van foto’s. 
De Bleu Jack en de Jus de Pommes gingen als eerste over startlijn op de hielen gezeten door de Biggles. De Mytilus nam bij de start even de ruimte maar sloot bij de bovenboei al aan bij de eerste 3. Duidelijk was dat de zwaardere boten met de harde wind sneller waren dan de lichte boten. Obadje had fors gereefd en ging daardoor goed beheerst rond maar hield het na 2 ronden vanwege de lage temperatuur voor gezien. In de 2e helft van de wedstrijd kwam de Zeeeend goed op stoom en met een forse boeggolf passeerde Gjalt de Grie. De Zeeeend ging af en toe zo scheef dat 1 van de kimkielen geheel boven water kwam, een bijzonder gezicht. Bij de Mytilus was na afloop de inboedel van de boot in de kajuit verspreid en moest het e.e.a. weer in elkaar gezet worden. Bleu Jack verloor de aansluiting met de leiders a.g.v. een protest ronde na een foute bakboord stuurboord situatie met de Jus de Pommes en door een moeizame overstag manouvre bij de beneden boei, het leek erop dat Anjo even aan de grond zat. Overigens Anjo is een protestronde een volledige 360 gr rondje, het leek erop dat Anjo dit iets anders heeft uitgevoerd maar gelet op de zware weersomstandigeheden hebben we dit door de vingers gezien. Aan het einde van de 5 ronden had de Mytilus enige afstand genomen van de Biggles hetgeen voldoende was om de wedstrijd te winnen. De Biggles deed na lange tijd voor de 2e keer weer mee en leidt het klassement, prima gedaan Robert. De Jus de Pommes en De Grie hadden als lichtste boten veel last van de golven die bij de benedenboei de snelheid deed verminderen. Ook hadden zijn hun zeilen fors gereefd. 
Het was ook met deze omstandigheden weer een fantastische zeilmiddag die gezellig werd afgesloten aan boord van de Osprey met de kachel aan. Bij afwezigheid van Bertus zorgde Gjalt voor worst en kaas, hulde aan Anjo en Gjalt. 
Henk vd Leij. 
Wedstrijdzeilen Lauwersoog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *