Nazomerse zeilpartij

Verslag ZMW 16 september

Hallo, weer een prachtige nazomermiddag. Ook de nazit waar Diederik mij overhaalde om het verslag te schrijven.
We moesten zonnebrand gebruiken en de windvoorspelling was NO-3. Maar de richting en sterkte was niet stabiel. Daarom had de wedstrijdleiding op het laatste moment nog besloten om van route 8 naar route 1 te switchen. Het stond pas na 13:00 op de app. Ik was dan ook verbaasd dat de startboei bij Kite-La-6 lag ipv Kite-La-7. Ik wilde de wedstrijdleiding bellen om te vragen wat er aan de hand was zodat ik toen pas het app-bericht zag. Snel aanpassen aan de nieuwe startlijn en om de start te oefenen was al geen tijd meer voor. Het waaide 6 knopen uit NW en de meeste van de 8 deelnemers kwamen uit oostelijke richting op de startlijn af. Ik ging, met nog een paar boten, richting NO maar de grote groep kwam dreigend met het zeil “bak” op ons af. Ik moest uitwijken en door de zwakke wind moest ik overstag en ging met JdP over de startlijn (foto 1). Best nog wel goed, als 2e over de lijn na een mislukte manouvre. Na een korte slag moesten we overstag om de Kite-La-3 te kunnen ronden. JdP ging als eerste om de boei, Dobre als 2e en SmallTalk kwam snel dichterbij gevolgd door Hjoed, KalleBlomkvist en Valkyrie. MobyDick en DrAnders gingen als laatsten om de Kite-La3. (Zie foto 2)
Vanaf de Kite-La-3 naar Kite-La-7 was half voor de wind over bakboord. Daar moest ik zoeken om de juiste zeilstand. Zeil wat strakker en kijken naar de log, weer wat laten vieren en weer kijken, kijken naar wat de tell-tales doen. Maar omdat de wind nogal varieerde was het moeilijk te zeggen wat de beste afstelling was. Dan, na de Kite-La7, was het voor de windse rak , naar de VO-12. Dus de zeilen zo breed mogelijk, de stok in de fok of met de hand uithouden. Maar weer door het fluctueren van de windrichting sloeg de fok zo nu en dan dubbel. Na de VO-12 kon je bijna pal noord naar de VO-10. In de 1e ronde ging JdP en Dobre al snel overstag richting Kite-La-7 om dan weer hoog aan de wind naar de Kite-La-3. SmallTalk hield koers VO-10 vast en dat was veel beter. Bij de Kite-La-3 was de SmallTalk Dobre dik voorbij en aardig ingelopen op de JdP. Dobre kon niet weer bij de SmallTalk komen maar de Hjoed liep in op de Dobre.
Hierna heb ik de andere boten niet meer gevolgd. Misschien dat een andere deelnemer hier verslag over kan doen.
In de volgende ronden gingen na de VO-12, de boten die ik zag, zover mogelijk noord langs de VO-10 en dan in 2 korte slagen naar de Kite-La-3.
De wind bleef instabiel maar nam tegen 3-en wat toe. Dus na de 3 keer om de VO-12 was het wel weer richting kite-La-7 om zo gunstig mogelijk naar Kite-La-6 en finishlijn te gaan.
Ik hoop dat iedereen genoten heeft van de prachtige zeilmiddag en dat er een boeiender verslag komt van de Najaars-Wadden-Wedstrijd op zaterdag 23 september.
Romke, schipper Dobre

Wedstrijdzeilen lauwersoog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *