Robert wint met Biggles de WAC van 31 mei

Verslag woensdagavondwedstrijd 31 mei

Woensdagavond 31 mei. Het is weer zover. Tijd voor een wekelijkse krachtmeting op het water 😊.
Tien boten aan de start, de windvoorspelling 12 tot 15 knopen uit het Noorden. Iedereen zocht positie bij de Kite-LA6 omdat duidelijk was dat vanaf daar de boventon goed te bezeilen was, ook door de Take2.
JdeP en Biggles waren voor de start al met elkaar aan het knoeien om positie, om enerzijds te voorkomen dat de één de ander buiten de startboei zou loeven en anderzijds juist te proberen die ander in een foutje te duwen. Beide bleef echter uit en JdeP startte op de seconde direct gevolgd door de Biggles.

Richting de boventon kwam de BoG opzetten die de Biggles bovenlangs wenste te passeren. Biggles dacht daar echter anders over en loefde zover op dat de BoG, die met klapperende zeilen zo’n beetje tot stilstand was gekomen, van gedachten veranderde en toch maar achter de Biggles langs kruiste.

JdeP rondde de boventon als eerste, gevolgd door de Biggles. De rest van het veld zat bij de boventon redelijk dicht bij elkaar. BoG en Valkyrie zaten elkaar op de hielen, waarbij de BoG door vuile wind de positie toch aan Valkyrie moest laten. Ook Hjoed en Dubhe (met opstapper Fokko) zaten op het vinkentouw om eventuele fouten van de genoemde voorgangers direct af te straffen met een inhaalmanoeuvre.

Aangezien de wind direct na de start afnam naar een vlagerige en shiftende 3 bft zag het wedstrijdveld met lede ogen aan dat JdeP in z’n element kwam, terwijl met name de wat zwaardere schepen daarachter aan performance moesten inboeten.

Vanaf de onderton VO12 lukte het niet iedereen om de boventon in één keer te bezeilen. Hierdoor liepen de hoger lopende schepen JdeP en Biggles verder uit op het veld. Daarachter bleven de BoG en de waarschepen Hjoed en Valkyrie de hele wedstrijd met elkaar stoeien, waarbij uiteindelijk de Valkyrie van die drie als eerste over de finish kwam gevolgd door de BoG en de Hjoed, met daar weer achter de Dubhe.

Verder naar achteren zeilden Phoenicia, Moby Dick, 246-L en Take2 hun wedstrijd, maar vanwege mijn positie heb ik onvoldoende kunnen zien hoe de onderlinge strijd daar verlopen is. Dat Take2 niet onverdienstelijk gezeild heeft bleek echter wel uit de uitslag.

JdeP legde als enige 4 ronden af, met als voordeel dat in die laatste ronde de wind weer behoorlijk toenam. Na de wedstrijd was menigeen er dan ook wel van overtuigd dat de winst naar Diederik zou gaan. Uiteindelijk gebeurde dit niet, omdat tot verbazing van in ieder geval Diederik, de Biggles met de winst naar huis ging. JdeP werd tweede en Take2 knap derde.

Tijdens de gezellige nazit op de Osprey werd nog even nagepraat onder genot van een drankje en een overheerlijke traktatie van Thomas, om vervolgens voldaan naar huis te vertrekken.

Tot de volgende!
Groet Robert

Wedstrijdzeilen Lauwersoog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *