Verslag 5uurs door Taeke, schipper van de Hjoed

Hjoed heeft als thuishaven Ezumazijl en we wilden dan ook vanaf de start L vertrekken. We waren vroeg op het water en na een paar proef starts waren wij er al snel uit of we de slenk in zouden gaan of de slag omhoog zouden gaan varen. Omhoog dus…

Ervan uitgaande dat we vandaag de enigen zouden zijn bij startlijn L, zagen we daar zowaar twee collega zeilers aankomen varen. Ook Bommel en JdP hadden de keus gemaakt hier te gaan starten.

Met een genua1 op de boeg en een mooi lopend Z.O. windje ging de start lekker. Maar die pret duurde niet lang de wind viel bijna helemaal weg en was het een lange tijd zuchten, en dan zie je in de verte de Bommel een mooie wind pakken. En JdeP strak kruisend de slenk in varen.

Maar de temp was goed en de sfeer werd ook beter toen we erin berusten dat je op de wind schiftingen en het wegvallen van de wind geen invloed hebt. Het was gewoon een mooie dag.

Ook dit jaar geen idee hoe het de anderen verging het lijkt van afstand vaak dat je medezeilers wel de wind pakken en altijd om de windstiltes heen varen.

In de middag eindelijk mooie wind en uit de slenk komend zagen we een donkere werkende lucht op ons af komen. Het was niet verontrustend of zo maar dat ging snel veranderen, het ging hozen. En plots was daar heel veel wind werd het donkerder en ging de felle wind in deze bui180 graden om. Een hele gekke gewaarwording. Maar alles bleef heel en we besloten door te gaan in nog veel meer hemelwater waarin het zicht flink terug liep en we blij waren met de tablet, want er was niet veel meer om je op te oriënteren.
Varend naar de finish lijn viel de wind weer weg maar werden we door de nog na deinende golven uit de bui over de finishlijn geduwd.

Een mooi dag.

Wedstrijdzeilen lauwersoog

Hjoed, winnaar van de 5 uurs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *